Selecteer een pagina

De eerste dag van onze studiereis naar Finland stond voornamelijk in het teken van reizen. We zijn vanmorgen om 8.30 uur vertrokken vanuit Tilburg naar Schiphol. Onze eerste vlucht verliep zonder problemen, rond 15.30 uur waren we (met een klein beetje vertraging) in Helsinki geland. Onze tweede vlucht, de connectie van Helsinki naar Oulu, vertrok al gelijk om 15.30 uur. We hebben dus even flink moeten haasten om op tijd te zijn. Gelukkig was het ons gelukt om op tijd aan boord te zijn om door te vliegen naar onze uiteindelijke bestemming. Het was nog even spannend of de vlucht überhaupt door zou gaan i.v.m. een sneeuwstorm. Maar zoals Jukka schreef: That’s Finland!

Uiteindelijk waren we om 17.30 uur geland op het vliegveld van Oulu, na het ophalen van de auto’s konden we naar ons hotel rijden. Eenmaal ingecheckt zijn we op zoek gegaan naar een restaurant om wat te eten. Want inmiddels hadden we met zijn allen toch wel wat honger gekregen. De plaatselijke pizzeria was al snel gevonden op aanraden van het hotelpersoneel. De pizza’s hebben we meegenomen naar het hotel om daar in een vergaderruimte het eten te combineren met de verdere voorbereiding van deze week.

Om deze week goed voor te bereiden hebben we samen de planning van deze week doorgenomen. Daarna de benodigde literatuur* uitgedeeld en samen de onderzoeksvragen verder aangescherpt. Daarna hebben alle leerkrachten nog specifieke vragen opgeschreven voor morgen. We hebben een korte presentatie gemaakt om ons voor te stellen aan het team en de kinderen op school. Iedereen heeft helder wat we morgen in het gesprek gaan vragen.

Morgen hebben we een druk programma. We worden om 7.30 uur opgehaald door Jukka Miettunen, de headmaster van de Yli-li Comprehensive School in Oulu. We gaan o.a. met hem en andere leerkrachten uit zijn team in gesprek over het Finse onderwijs. We krijgen een presentatie (Finnish education in a nutshell) en daarna gaan we met elkaar het gesprek aan (Finnish Education vs. Dutch Education). Daarna spreken we ook nog Mrs. Mirja Vehkaperä (Member of Parliament) over de invloed van de overheid op het Finse onderwijs. Waardevol om vanuit een ander perspectief naar het onderwijs te kijken. Dat gaat zeker iets opleveren. Later in de middag is er een uitstapje naar een Reindeer Farm onder leiding van leerlingen.

Na een lange dag reizen en een avond voorbereiden is het tijd om te gaan rusten. Het is hier nu 23.30 uur geweest. Ik zie enorm uit naar morgen en ik ben heel benieuwd wat we allemaal gaan zien. Hieronder nog een aantal foto’s van vandaag. Morgen foto’s van de school.

Kunnes Huomenna!

Groeten van ons allemaal!

 

* ter voorbereiding hebben de leerkrachten een aantal hoofdstukken gelezen uit het boek The Dutch Way in Education – Teach, learn & lead the Dutch way. Daarnaast hebben ze ook het boek van Lucy Crehan – Cleverlands aangeschaft.