Wanneer kinderen een iPad of iPod of een andere soort tablet hebben en deze mee willen nemen naar school, wat we Bring Your Own Device (BYOD) noemen, kunnen ze die alleen functioneel inzetten als er educatieve apps op staan. De apps op deze lijst heb ik allemaal op mijn iPad staan die ook in de klas ligt. De kinderen zijn hier dus al mee bekend. Deze apps zoek en installeer je via de Appstore of de Play Store, afhankelijk van het type tablet dat je hebt. Er staan, voorlopig, nog weinig apps voor Android tablets op de lijst. Ik hoop deze samen met jullie verder aan te vullen. Deze lijst wordt continu bijgewerkt wanneer ik, collega’s, ouders of kinderen met leuke nieuwe educatieve apps komen. De lijst is per vakgebied geordend en de meeste recente staan bovenaan. Ook staat er per app een beschrijving, de kosten, en met welk doel deze app gebruikt kan worden. Veel plezier met het installeren en spelen van deze apps.
Apps voor Taal
Leesboeken
Er zijn diverse leesboeken te vinden in de Appstore en in de Play Store. Ik zal een paar titels geven dan kun je die zelf zoeken en installeren op je tablet. Orange Books is een goede serie voor e-boeken. Verder zijn er diverse sites die mooie lijsten hebben met boeken voor op de tablet. Zorg wel dat het nicveau van het boek wel aansluit bij het leesniveau van je kind. Sommige boeken hebben ook de optie om voor te lezen, dat werkt erg fijn voor kinderen die moeite hebben om tempo te maken. Dan kunnen ze als het waren ‘meelezen’. En ze krijgen meteen het goede voorbeeld te horen.
Woordenschat
De volgende apps zijn voor kinderen uitstekend geschikt om aan de woordenschat te werken. De eerste app 4 plaatjes gebruik ik veel in de klas om kinderen verbanden te laten leggen tussen plaatjes en woorden.
4 Plaatjes, Gratis voor Android en iPad/iPod -Een geweldige app om de woordenschat van kinderen te vergroten. Ook werken ze met deze app aan spelling. Er veschijnen vier plaatjes en kinderen moeten een link leggen tussen deze vier plaatjes. Uiteindelijk moeten ze een woord vinden dat deze vier plaatjes beschrijft. Dit woord vullen ze zelf in door op de goede letters te drukken. Uitstekend voor kinderen in groep 4 en 5 om te werken een spelling en woordenschat.
Woord Vlucht, Gratis iPad/iPod – Een populaire app in de klas, een vliegtuig vliegt in het begin met 3 lege hokjes voorbij, kinderen moeten uit een groot veld met letters woorden zoeken. Het is eigenlijk een woordzoeker en galgje in een. Woord vlucht is een woordenzoeker in vliegende vaart. Op het eenvoudigste niveau zijn woorden altijd horizontaal te vinden. Bij het middelste niveau liggen de woorden ook gedeeltelijk verticaal. En bij het moeilijkste niveau kunnen de woorden zelfs diagonaal liggen. Het spel is verdeeld in een aantal rondes waarbij het te vinden woord steeds langer wordt. Per woord krijg je een minuut de tijd om het te vinden. Erg uitdagend en goed voor de woordenschat, het snel lezen en herkennen van woorden en spelling.
Schrijven
Little story Maker, Gratis, iPad/iPod – Met deze app kunnen kinderen zelf een boek schrijven, ze kunnen titels, plaatjes en tekst toevoegen en dit boek wordt dan bewaard in een digitale boekenkast op de iPad. Erg goed voor creatief schrijven, oefenen met zinsbouw en spelling toepassen in verhalen. Het leuke is dat kinderen ook het verhaal kunnen inspreken en daar zelf tekst bij schrijven. Kinderen kunnen later het boek terug lezen of voor laten lezen.
My Story, € 1,79, iPad/iPod – Het idee is hetzelfde als bij little story maker alleen deze app is uitgebreider, kinderen kunnen er ook nog zelf in tekenen en deze tekeningen in het boek verwerken. Deze app is uitgebreider. Ook kun je spraak opnemen en toevoegen, naast tekst, titels en kopjes. Je kunt het boek exporteren naar iBooks zodat het op je iPad komt en iedereen het kan lezen, ook kun je je eigen boek emailen naar anderen.
Notities, Gratis, iPad/iPod of Android – Deze app zit standaard op je tablet of iPad en is dus al aanwezig. Natuurlijk kun je ook op je notitieblok een verhaal schrijven of een stuk tekst typen. Het is wel minder uitdagend omdat je er geen boek van kunt maken met plaatjes e.d. Maar je kunt het ervoor gebruiken.
Spelling
Tiktegel open en gesloten, Nieuw, Gratis, Android – Een zeer goede app voor kinderen in groep 4-5. Echt een aandrader! Hiermee leren de kinderen de open en gesloten klankgroep. Dat is en blijft een lastige spellingsregel voor veel kinderen in deze groepen. Is het nu lopen of loppen? Je kunt het met maximaal vier kinderen spelen (blauw, geel, groen, rood). De kinderen horen een woord (bijvoorbeeld hakken) en zien een speelbord voor zich met allerlei woorden. Ze moeten dan het blokje op het goede hokje met het goede woord zetten. Kinderen krijgen auditieve feedback, als het goed is maar ook als het fout is. Het is van de makers van de tiktegel, die ook zelfcorrigerende materialen als de varia hebben gemaakt. Er bestaan ook nog andere apps met de tiktegel, te vinden in de Play Store en de Appstore. Let op: installeer het echt op een tablet, de letters zijn anders veel te klein om te lezen.
Ruzzle, Nieuw, Gratis, Android en iPad/iPod – Ruzzle is een spel waarbij kinderen snel woorden moeten maken. Het is een soort scrabble en wordfeud combinatie, alleen er hoeven geen woorden worden neergelegd op een bord. Waarom deze app de voorkeur krijgt boven Wordfeud is dat kinderen gewoon een gebruikersnaam en wachtwoord kunnen aanmaken en meteen kunnen starten. Je kunt online een willekeurige tegenstander uitkiezen, via facebook of twitter ook, of in de oefenmodus aan de slag. Kinderen leren hiermee snel woorden maken en dus moeten ze goed spellen, anders zal het woord niet herkent worden. Spelenderwijs werken aan spelling met deze app. Ook kun je als leerkracht één account aanmaken met de klas en daarop kinderen laten spelen, de app houdt ook je vorderingen bij en je kunt punten en prijzen winnen, dat vinden kinderen altijd schitterend. Als je meerdere devices in de klas hebt kunnen kinderen ook tegen elkaar spelen, dan wordt het helemaal leuk. Ideaal voor kinderen in groep 3 t/m 8.
Woorden spellen, Nieuw, Gratis, Android – Spelling met John is een app voor android waarmee je woorden tot 10 letters kunt oefenen. Er zitten soms vrij simpele woorden bij (hek, gum) maar ook wat moeilijkere woorden (windmolen, perzik). Een prima app om te spelen met woorden. De app wordt niet ondersteund met geluid, dat is wel een nadeel. Kinderen leren met spelling om klanken aan letters te koppelen. Nu zien ze een aantal letters voor zich die ze in de goede volgorde moeten zetten onder het plaatje. Nog steeds een prima app, deze app is geschikt voor kinderen van groep 3 t/m 5. Het is vrij simpel en duidelijk vormgegeven en is bovendien gratis te downloaden in de Play Store.
Super Spelling , Gratis, volledige versie € 1,79 iPad/iPod – Deze app kun je ook als LITE versie krijgen dan is het gratis. Hiermee oefenen kinderen spelling door onder plaatjes de juiste letters te slepen. De woorden beginnen wat simpel (groep 3 niveau) maar worden naarmate kinderen verder komen in de app moeilijker. Alle woorden in het spel worden ondersteund door een afbeelding. Het doel van de app is om de afbeelding te herkennen en het woord te spellen met de letters uit het alfabet. Het spel bestaat uit 4 levels van 15 games en iedere game bevat 3 woorden. Het is de bedoeling om woorden te maken bij de afbeeldingen die je ziet. Sleep de juiste letter in het juiste vakje onder de afbeelding. Via de instellingen kan de app worden aangepast aan eigen voorkeuren. Hier kun je de kleurenhulp aan of uit zetten. Ook kan je instellen of het inschakelen van de letterhulp van invloed is op de score. Je kunt zelfs het spel compleet spiegelen. Zo spelen linkshandige kinderen net zo makkelijk.
Ieder spel start met 3 sterren. Als je een foutje maakt gaat er een ster van je score af. Ook het inschakelen van letterhulp kan je een ster kosten. De speler met de meeste sterren wint natuurlijk!
Spelling Test , Gratis, iPad/iPod – Deze app vind ik persoonlijk erg handig. Je kunt er zelf een dictee op inspreken en deze door de kinderen laten maken. Zo heb je geen papierwerk, wordt het automatisch nagekeken en krijgen kinderen meteen feedback. Ze zien welke woorden ze goed schrijven en op het einde krijgen ze nog een algemene uitslag. Je kunt dus individuele dictee’s opstellen voor kinderen. Als je weet dat er een aantal kinderen moeite hebben met de open- en gesloten lettergrepen, maak je specifiek voor hen een dictee om te oefenen. Ook kunnen kinderen zelf een dictee maken om met elkaar te oefenen. Ik vind deze app echt geweldig, en kinderen in de klas gebruiken deze ook erg graag. Deze app zet ik in als verwerking bij een aantal kinderen nadat ik een bepaalde spellingscategorie heb aangeboden, en de app is nog gratis ook.
Creativiteit
Dit komt binnenkort online.
Overig
Er zijn ook een aantal apps die je als leerkracht goed kunt inzetten om kinderen zelf materiaal te laten maken, daarbij kun je denken aan interactieve boeken, instructie filmpjes, muziek componeren, liedjes, filmpjes, of een quiz. Hieronder dus allerlei apps die handig zijn voor leerkrachten en leerlingen of apps die didactische en organisatorische ondersteuning bieden. Zeker de moeite waard.
Socrative student clicker, Gratis iPad/iPod en Android – Deze app is voor zowel leerlingen als leerkrachten gemaakt. De kinderen hebben Socrative Student nodig en de leerkracht de Teacher versie. Wat kun je hier mee? De leerkracht kan multiple choice, waar/niet waar of open vragen bedenken en deze als een test of quiz afnemen bij kinderen. De kinderen krijgen op het scherm de vraag te zien en kunnen dan het goede antwoord indrukken op hun tablet. Dit werkt erg prettig om bijvoorbeeld aan passieve spelling te werken, welke woord is fout geschreven? Of je kunt een rekentoets maken met een aantal opgaven. Of een overhoring over een bepaald onderwerp. Of spreekwoorden testen, wat betekenen ze dan? De mogelijkheden zijn eindeloos. Ook kun je kinderen zelf een quiz laten maken om te zien of ze de lesstof hebben begrepen, of dat de gestelde doelen zijn behaald. Je krijgt als leerkracht meteen de resultaten gemaild en je hebt meteen een overzicht van al je leerlingen. Kinderen moeten inloggen in het virtuele klaslokaal en krijgen dan de quiz of vragen. Je kunt bepalen of kinderen dit in hun eigen tempo mogen maken of dat je als leerkracht vraag voor vraag geeft. Ook krijg je meteen de antwoorden als een staafdiagram op je scherm. Een erg krachtige app om snel te kijken wat kinderen weten. Ook kun je het inzetten als een quiz of om snel de kinderen te laten stemmen over een bepaald onderwerp. Tip: Leerkrachten kunnen gemaakte testen of quizen delen via een SOC nummer, dat nummer vind je in de app bij de desbetreffende test. Echt een aanrader! Meer informatie en een voorbeeld filmpje vind je hier.
Handige lijst waar ouders, kinderen en leerkrachten hun voordeel mee kunnen doen. Dat het maar een lange mooie lijst mag worden 🙂 Gr. Jeroen
Gaaf, dank je wel voor de bruikbare tips!
Dank je wel Jos voor de Apps!!!
Hier zoals beloofd nog ons favoriete educatieve lijstje! Misschien kan je het lijstje met een paar aanvullen….?
Het is ook voor jongere leerlingen. Ik heb zelf natuurlijk groep 2-3.
– UNO
– Galgje
– Letterlegger zwijsen (groep 2-3) tip!
– maan roos vis (groep 2-3)
– Mini club
– Klingo
– Matrix match ( groep 2-3)
– letterschool (groep 2-3) tip!
– Whats different (groep 2-3)
– My mosaic ( groep 2-3)
– Build it up ( groep 1-2)
– blockmania tip!
– Tafeltrainer
– Loco quiz
– Chess
– Stratego
Groetjes van Femke Elesen
Dankjewel voor je lijst. Ik zal eens bekijken wat er bruikbaar van is voor onze groep. Met het stukje creativiteit wil ik binnenkort mee aan de slag.
Hoi Jos,
Ik wilde je nog even laten weten dat mijn jongens nu een week jouw Apps gebruiken
en app “de rekenkoning” en “super spelling” hier hele grote hits zijn !!!
Echt een grote aanwinst op de iPad! En nog super leerzaam ook!
Bedankt. Als dat rekenen en spelling nu niet omhoog schiet weet ik t niet meer;-)
Inmiddels is er ook KidsCalculate Basis Rekenen. Dat is een Ios/Android/Online app waarmee op inzichtelijke manier de basisprincipes van het hoofdrekenen kunnen worden geleerd.
(http://www.nl.kidscalculate.com/BasisRekenen/)