Selecteer een pagina

De afgelopen twee weken heb ik in de klas drie sessies van de kanjertraining met ouders gehouden. In totaal hadden 18 ouders de kanjertraining in de klas bijgewoond. Een heel mooi aantal waar we samen trots op mogen zijn. Na de ouderavond van 19 november, waar vooral de achtergrond en de kanjertraining in het algemeen is uitgelegd, heb ik alle ouders uitgenodigd om in de klas een kijkje te komen nemen. Tijdens deze drie sessies heb ik vooral de praktijk laten zien met verschillende werkvormen. Zo hebben ouders en kinderen in de klas samen de kanjerkring gedaan en een aantal vertrouwensoefeningen. Hiermee oefenen we een aantal essentiële vaardigheden die kinderen nodig hebben. Zowel nu als in de toekomst. Daarbij kun je denken aan jezelf voorstellen, je mening geven, complimenten geven en in ontvangst nemen en kritiek krijgen en geven. Hierdoor leren kinderen zichzelf en anderen meer vertrouwen.

Vuistregels

Er zijn een aantal vuistregels die we hanteren op onze school. Je praat met respect over je kind en je opvoeding en over andermans kind en opvoeding. In de klas vertaal ik deze vuistregel als volgt. Denk goed over jezelf en praat aardig over anderen. Heb je niets aardigs of leuks te vertellen dan kun je dat beter voor jezelf houden. Het is hierbij wel belangrijk dat kinderen hun gevoelens leren uiten op een positieve manier. Dit leren kinderen voornamelijk door rollenspel, het knieboek met verhalen over Max en werkvormen zoals ik die tijdens de kanjerkring met ouders heb laten zien. In de klas hanteren we vijf basisregels. We vertrouwen elkaar, we helpen elkaar, niemand speelt de baas, niemand doet zielig en niemand lacht uit. Deze regels refereren naar de petten. Tevens vind ik het heel belangrijk dat ouders ook de kinderen in de klas leren kennen. Wanneer ze een middag in de klas zijn geweest hebben ze veel kinderen gezien en gesproken. Hierdoor ontstaat er wederzijds begrip en respect. Daarnaast is het prettig wanneer ouders elkaar ook beter leren kennen. We zullen elkaar de komende jaren nog vaak nodig hebben.

Kanjerkring

De ouders mochten bij binnenkomst plaatsnemen tegenover hun eigen zoon of dochter. We zijn gestart met de kanjerkring, waarbij ik steeds tussen elke ronde een aantal regels en principes van de kanjertraining heb uitgelegd. De kinderen en ouders mochten tegenover elkaar gaan zitten en gaan praten over allerlei onderwerpen. Wat zou je doen als je rijk was? Wat ga je doen op vakantie? Wanneer voel je je prettig en fijn? Wat vind je van school? Wat doe je na school? Over dit soort onderwerpen mogen de kinderen praten met elkaar. Na de eerste ronde wisselt de binnenkring door en komen ze tegenover anderen te zitten. En dan komt het eerste punt, jezelf voorstellen. Nu zitten kinderen ineens tegenover een ouder die ze nog niet gezien hebben, en leren ze zichzelf voorstellen en praten met ouders over allerlei onderwerpen. Erg leuk om te zien!

De kinderen en ouders mogen dan vervolgens vertellen aan de rest van de klas waarover ze gepraat hebben. Zo hoort de rest van de klas ook waar ze het over gehad hebben. Na drie rondes zijn we in een grote kring gaan zitten en hebben we nog een aantal vertrouwensoefeningen gedaan. Bijvoorbeeld de oefening met het stalen gezicht of het vallen als een plank. De kinderen vinden dit hele leuke oefeningen om aan deel te nemen en te laten zien wat ze kunnen en durven.

Reacties

Nu we drie sessies achter de rug hebben ben ik heel benieuwd wat jullie als ouders er van vonden. Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties over de kanjerkring, de kanjertraining als methode en hoe je het vond om een kijkje in de klas te nemen. Via verschillende kanalen heb ik al wat reacties gelezen en gehoord, ik vind het fijn als jullie hieronder een reactie kunnen achterlaten dan staan ze bijelkaar op één plaats. Onderaan deze pagina vind je alle foto’s die ik gemaakt heb tijdens de drie sessies.

In april/mei/juni houden we de portfoliogesprekken met ouder en kind. Vóór die periode wil ik een tweede editie van de kanjertraining met ouders organiseren. De inhoud van die middagen zal dan anders zijn waarin nieuwe werkvormen naar voren komen. Ik hoop wederom op een hoge opkomst. Laat een reactie achter door hieronder een stukje te typen, alvast bedankt.

[nggallery id=54]