Selecteer een pagina

Dinsdag 10 april en vrijdag 13 april heb ik in de klas twee kanjerkringen georganiseerd voor ouders. De kanjerkring is een werkvorm van de kanjertraining waarmee je kinderen een aantal belangrijke sociale vaardigheden aanleert. Kinderen leren overleggen, een gesprekje voeren, vragen stellen, zichzelf voorstellen, kritiek geven en ontvangen, vertrouwen te hebben in zichzelf en anderen en complimentjes geven. De kanjertraining heeft met een aantal concrete voorwerpen (de petten) en werkvormen de kracht om gevoelens, emoties en gedragingen van kinderen bespreekbaar te maken. Voor kinderen is dit een bekende, veilige en vertrouwde manier om over bepaalde gevoelens te praten.

Vuistregels

De kanjertraining gaat uit van een belangrijke vuistregels. Een van die vuistregels gaat over wederzijds respect. Voor kinderen leg ik die als volgt uit. Je praat aardig over andere kinderen of je praat niet over ze. Voor volwassenen hanteer ik het begrip wederzijds respect. Praat met respect over je kind en je opvoeding en over andermans kinderen en andermans opvoeding. Dit is de basis van waaruit wij op basisschool Klinkers werken in communicatie naar en met ouders. Tijdens de kanjerkringen van dinsdag en vrijdag kwamen een aantal werkvormen naar voren. De kanjerkring, vertrouwensoefeningen en andere opdrachten waarmee kinderen leren om bijvoorbeeld geen benzine te geven, in balans met zichzelf te zijn en meer vertrouwen in anderen te krijgen. De kanjerkring zorgt ervoor dat kinderen elkaar beter leren kennen, wanneer kinderen elkaar beter kennen zullen er minder conflicten in de klas zijn. Kinderen gaan vaak met vaste vriendinnen of vriendjes om en leren zo andere kinderen minder goed kennen. Onbekend maakt immers onbemind. De kanjertraining zorgt voor rust, vertrouwen en wederzijds respect in je groep en op school. Kinderen leren met de kanjerking ook vragen te stellen en zichzelf presenteren. Dit zijn belangrijke sociale vaardigheden waar de kanjertraining concrete en leuke opdrachten voor heeft. Hoe ouder kinderen worden hoe beter ze, met behulp van de kanjertraining, kritiek kunnen geven en ontvangen. Een andere belangrijke vuistregel gaat over kritiek. Complimenten geven mag in een kring of groepje en dat mag ook iedereen horen. Kritiek geef je onder vier ogen.

 

Samen met ouders

Ik vind het belangrijk dat ouders inzicht krijgen in de kanjertraining en dit in de praktijk zien. Ook vind ik het belangrijk dat kinderen en ouders elkaar (beter) leren kennen. Kinderen leren zo met andere ouders praten en ouders praten eens met (andere) kinderen uit de klas. Dit alles bevordert de sfeer en cohesie in de groep. Ik heb nu twee kanjerkringen georganiseerd en ben erg enthousiast over de betrokkenheid en uitvoering in de klas. Ik zie dat kinderen het enorm leuk vinden om eens met een andere vader of moeder te praten. Voor ouders is het een mooie kans om eens te kijken hoe je kind in de groep is en hoe hij of zij met andere kinderen omgaat. Na de meivakantie is er nog een derde kanjerkring, deze wordt gehouden op woensdag 16 mei 2012 van 13.30 tot 14.30. Ook deze zit inmiddels vol. Zo heb ik al dertig ouders! welkom mogen heten in de klas. Ik ben erg onder de indruk van de betrokkenheid, geweldig! Mijn voornemen is om dit vanaf volgend schooljaar 3 a 4 keer per jaar te organiseren. Zo leren ouders de kinderen kennen en andersom. De kanjerkringen zouden dan in het begin, midden en eind van het schooljaar gehouden kunnen worden. Binnenkort zal er ook een stukje in de klinkerlink komen.

 

Reageren

Ik zou het leuk vinden als, de ouders die hebben deelgenomen, een reactie willen achterlaten onderaan deze pagina. De ouders die zijn geweest zouden kort aan kunnen geven wat ze hebben gedaan en hoe ze dit hebben ervaren. Leuke ervaringen mogen gedeeld worden. Voor vragen of andere zaken kun je mij het beste even een email sturen. Ik hoop dat je even de tijd neemt om een reactie achter te laten. Zo krijgen we een mooi beeld over hoe ouders de kanjerkring hebben ervaren. Hieronder staan nog een aantal foto’s die ik tijdens de tweede kanjerkring heb gemaakt. Het geeft een beeld van hoe de kanjerkring er in de klas uitziet.

[nggallery id=45]