Deze week hebben we weer, als team maar ook met de kinderen, een aantal stappen gemaakt in de richting van een betekenisvolle leeromgeving. We hebben deze week een leerarrangement opgezet voor het nieuwe kernconcept en ik ben in de klas aan de slag gegaan met een educatieve app Nearpod (iOS, Android). Maandagmiddag hebben Frank van den Oetelaar, Angela Horsten en ik een bijeenkomst georganiseerd voor Xpect Primair collega’s die de basisopleiding 21st century skills hebben gevolgd. Er was een behoefte om samen aan de slag te gaan met leerarrangementen (LA), de kinderboekenweek leek ons een prima ‘kapstok’ om de LA aan op te hangen.
Leerarrangementen
Wat zijn eigenlijk leerarrangementen? Het zijn brede opdrachten, projecten of thema’s. Je kunt dit het beste zien als een project waar kinderen een aantal weken aan werken. Waarin verschilt het dan van vroeger? Dat komt door de inhoud en doelen die je als leerkracht centraal stelt. De doelen zijn tweeledig. 21st century skills, en doelen vanuit de leerlijnen spelling, rekenen, taal of begrijpend lezen.
Kinderen werken bij ons op school met kernconcepten, thema’s, die een aantal weken door de hele school beleefd worden. Binnen deze kernconcepten werken kinderen aan leerarrangementen, dat zijn ‘echte’ en betekenisvolle opdrachten waar ze een aantal weken aan werken. Ik heb al diverse leerarrangementen, we noemen dit voor de kinderen vaak een brede opdracht, uitgevoerd in de klas. Enkele voorbeelden zijn. Het maken van een waterraket (2), het ontwerpen van een dierentuin, het ontwerpen van een school en nu binnenkort het leerarrangement: presenteren en geven van een workshop over sport en spel. Dit LA past binnen het thema van de kinderboekenweek en past binnen het kernconcept. Binnen het nieuwe kernconcept groei en leven gaan kinderen op zoek naar antwoorden op de vraag hoe werkt ons lichaam? Een mooie manier om daarmee aan de slag te gaan leek ons om de kinderen zelf een workshop te laten organiseren over een sport. Hoe werkt die sport dan? Hoe gebruik je je lichaam dan tijdens die sport? etc. Op 30 september willen we met dit leerarrangement starten.
Frank, Angela en ik vonden het prettige bijeenkomst en een mooi begin van een traditie. De deelnemers vonden het vooral prettig dat het vooral een praktische middag was. De kracht van verbinding, en leren van en met elkaar kwam deze middag mooi tot zijn recht. Voor de geïnteresseerden is er een Facebook groep opgestart. Deze groep heet 21stcenturyskillsxpectprimair en is hier te vinden. We wisselen leerarrangementen en tips en vragen met elkaar uit.
Leerkrachten van #xpectprimair gaan samen een leerarrangement creëren voor KBW. #cocreatie #21stcenturyskills pic.twitter.com/zFlzV3rLU1
— Angela Horsten (@AngelaHorsten) September 9, 2013
Digitaal persbureau
Deze week hebben de kinderen weer een stapje verder gezet in het schrijven van artikelen. De jonge maar enthousiaste journalisten krijgen steeds beter in de gaten wat nu precies nieuws is. Ook zie ik dat ze betere vragen gaan stellen en de artikelen meer inhoud krijgen. Dit is een groeiproces waar ik volop van geniet. De kinderen werken echt op een andere manier aan allerlei vaardigheden rondom het vakgebied taal. Wat komt er bij een goed krantenartikel kijken? Terwijl kinderen hiermee bezig zijn werken ze aan spelling, woordenschat, stellen en begrijpend lezen. Begrijpend lezen? Ja zeker. Kinderen leren vragen te stellen en verbanden te leggen tussen zaken die ze hebben gelezen en waar ze over willen schrijven. Deze week hebben wij een gastspreker in de klas mogen ontvangen. Hein Eikenaar van het Brabants Dagblad, de vader van Siem, was bij ons in de klas voor een workshop. Hij heeft veel dingen verteld over het schrijven van artikelen, het maken van een krant en op zoek gaan naar nieuws. Hein vertelde spannende verhalen over zaken waar hij over geschreven heeft in de krant.
Wat zijn kopjes en wat moet daar in staan? Kinderen stellen veel vragen, over reclame, inhoud, plaatjes en strips. pic.twitter.com/U5eNJ9Oz6v
— Basisschool Klinkers (@unit2maansteen) September 12, 2013
De kinderen zaten volop met vragen, erg mooi om te zien hoe ze betrokken waren bij het verhaal van Hein. Hein vertelde dat hij als journalist altijd antwoord moet vinden op 5 belangrijke vragen. De kinderen herkende deze w-vragen, die gebruiken we o.a. bij begrijpend lezen! De link tussen het op zoek gaan naar nieuws en het schrijven van een goed artikel werd door Hein mooi gelegd in zijn workshop. Kjell maakte in een zin een mooie samenvatting van het verhaal van Hein:
Kjell: 'Eigenlijk is journalist zijn net zoiets als cluedo.'
— Basisschool Klinkers (@unit2maansteen) September 12, 2013
De kinderen kregen ’s ochtends tips van Hein bij het werken aan het digitale persbureau. Wow tips van een echte journalist bij het schrijven van artikelen, dat vonden ze wel fantastisch. Mooi om die gezichten te zien van kinderen, en ook Hein heeft er van genoten. Hij vond het mooi om te zien hoe kinderen op de gang en in de klas werken aan allerlei opdrachten. Hein gaf aan dat hij over een tijdje nog eens terug wil komen om te kijken hoe ver de kinderen dan zijn met het schrijven van artikelen. Het digitale persbureau gaat zich dit jaar, net als de kinderen, nog verder ontwikkelen.
Apps
Vrijdag hebben de kinderen gewerkt met de app Nearpod. Ze kregen van mij een instructie over spelling via deze app. Dat vonden ze allemaal prachtig. Maar waarom via deze app? Op deze manier kun je heel eenvoudig kinderen vragen laten beantwoorden (zowel multiple choice als open vragen) over hoe woorden geschreven moeten worden. Of de kinderen de fout laten zoeken, dat noemen we passieve spelling. Ook kun je ze iets laten opschrijven of hun mening peilen via een poll. Ik merk dat het motiverend en efficiënt werkt. Het is eigenlijk een app waarin kinderen een soort powerpoint presentatie doorlopen met dia’s die ik heb gemaakt. Daarin staan allerlei informatieve teksten en opdrachten. Kinderen motiveren en betrekken bij hetgeen wat ze willen leren is iets waar ik in mijn lesgeven naar streef. Kinderen vinden het ‘vak’ spelling soms niet leuk maar wanneer je verschillende werkvormen hanteert zien ze er opeens wel iets in. Dat heb ik van verschillende kinderen gehoord. ‘Nu vind ik spelling wel heel leuk meneer, echt leuk.’ of ‘Op deze manier kan ik ook woorden tekenen en er dan iets bijschrijven. Dat vind ik fijn.’ Naast het werken met een tablet, wat natuurlijk al heel tof is voor kinderen zit hier een bewuste onderwijskundige/didactische gedachte achter. Namelijk het inoefenen en herhalen van spellingscategorieën op een aantrekkelijke manier.
Vandaag met de app #nearpod gewerkt in de klas. Kinderen zijn razend enthousiast met spelling aan de slag gegaan. pic.twitter.com/mQ2PR1td6m
— Basisschool Klinkers (@unit2maansteen) September 13, 2013
Communicatie
Ik heb donderdag een tweet gestuurd over deze app en vrijdag kwamen er al een hoop kinderen met die app geïnstalleerd op hun tablet in de klas. Fantastisch om te zien dat je via twitter zo eenvoudig kunt communiceren met ouders. Via twitter maar ook via dit weblog kun je allerlei informatie tot je nemen, en dan kun je ook nog eens zelf bepalen wanneer.
Wil je ons graag volgen? Op twitter kun je een account aanmaken en ons volgen via @unit2maansteen. Wil je ons graag volgen en op de hoogte blijven van onze avonturen maar je weet niet zo goed hoe twitter werkt; loop dan even binnen na schooltijd dan kan ik je helpen met het aanmaken van een account. Of misschien zijn er anderen ouders die vaardig zijn met twitter en een handje kunnen helpen? Misschien is een reactie achterlaten op dit artikel een mooie manier om met elkaar in contact te komen.
Een andere manier om ons te volgen is om je te abonneren op ons weblog. Dat is gratis en dan ontvang je altijd als eerste het nieuws over de klas, de krantenartikelen van de kinderen en meer. Abonneren kun je doen onderaan deze pagina bij het kopje ‘Abonneer je op dit Blog’. Voeg je bij 16 andere abonnees, zeker een aanrader!
Zoals Jos al aangeeft, het was echt erg leuk en leerzaam om een ochtend in zijn klas mee te draaien en de workshop te geven. Tjonge wat een vragen hebben die kinderen! De basis voor het persbureau zou ik zo zeggen. Ik ben oprecht benieuwd hoe ze zich daarin verder ontwikkelen.