Op het moment dat ik dit schrijf zitten de kinderen alweer vier weken op school. Vier weken vol allerlei ontwikkelingen en wat gaat de tijd toch snel, laatst hadden we het er in de klas nog over. De eerste paar dagen van de eerste schoolweek gingen zo snel voorbij, veel was nieuw en spannend. Nu na een paar weken hebben we alweer een hoop avonturen beleefd. Ik heb de kinderen beter leren kennen en de kinderen mij. Ik zie enthousiaste, zelfstandige en vrolijke kinderen om me heen en de sfeer is prettig. De informatieavond was goed bezocht en daar heb ik fijne reacties op gekregen. Ook zijn de eerste oudergesprekken al weer gevoerd. Prettig om in een gesprek met ouders het kind nog scherper in beeld te krijgen. En het is ook altijd weer even wennen. Voor mij, voor de kinderen en voor jullie als ouders.
Monique Huijbers
Sinds 2 september hebben wij een nieuwe stagiaire in de klas. Hieronder stelt ze zichzelf even kort voor.
Ik zal me even kort voorstellen.
Mijn naam is Monique Huijbers, 19 jaar oud en ik ben derdejaars pabo- studente op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Zelf woon ik in Middelbeers. Gedurende het eerste half jaar loop ik iedere maandag en dinsdag stage in groep 5/6 bij jullie op school.
In het weekend werk ik bij ‘In den Bockenreyder’ te Esbeek en in mijn vrije tijd dans ik in een team. Ik zie het als een uitdaging om bij jullie op school stage te komen lopen omdat ik al veel positieve reacties heb gehoord. Met groep 5/6 heb ik nog niet zoveel ervaring, waardoor ik extra veel zin heb om met deze klas aan de slag te gaan. Ik kijk uit naar een leuke en leerzame stage!
Monique Huijbers
Sfeer in de groep
De kinderen leren elkaar steeds beter kennen. Dat is mooi om te zien. In de eerste weken van het schooljaar wordt een groep gevormd. Wanneer je dit proces bewust observeert zie je in vier tot zes weken alle rollen in een groep vastgelegd worden. Wie is of zijn de leiders? Wie heeft er humor? Welke kinderen nemen initiatieven, wie zijn de creatievelingen? Dit zijn vragen waar kinderen in de eerste weken mee ‘worstelen’. Ik merk het aan de opmerkingen die ik in de klas hoor en ik zie het in hun gedrag terug. Een mooi voorbeeld tijdens een gymles afgelopen week. Ik vraag aan de kinderen om twee groepen te maken, en ineens staat er een leider op. Ik zie vanaf een afstand dat ze het initiatief neemt om kinderen in groepjes in te delen en de rest kijkt en stemt tevreden toe. Ik ook. Een natuurlijke leider. Kinderen worden in die eerste weken met elkaar vergeleken, soms door mij maar regelmatig door elkaar. Waar ben jij goed in? Hoe ver ben jij al met rekenen? Wil je met mij samenwerken? Wederom een hoop vragen die elke dag voorbij komen. Erg mooi om als leerkracht de groep te volgen en te begeleiden waar nodig. De eerste weken wordt er ook intensief aan het groepsgevoel gewerkt. Normen en waarden worden (on)bewust kenbaar gemaakt en regels en afspraken worden explicitiet gemaakt door ons. Wij (ik en de kinderen) hebben die samen opgesteld. Hoe gedragen we ons zodat iedereen zich prettig voelt? Wat moeten we daarvoor doen. Een mooi en boeiend proces, ieder jaar weer.
Het ‘wij-gevoel’ begint al steeds meer te komen en ik zie hoe beter de leerlingen elkaar kennen hoe prettiger er gewerkt wordt. Dit jaar voor mij voor het eerst groep 6, een leuke uitdaging. Ik geniet van de zelfstandigheid en de wijze opmerkingen die ze naar elkaar en naar mij maken. Dit gaat een fantastisch jaar worden!
Digitaal persbureau
Tijdens de informatieavond heb ik met jullie gedeeld dat ik dit jaar met een digitaal persbureau ga werken. De kinderen worden dan echte journalisten en werken wekelijks aan een artikel wat hen bezig houdt. Ze gaan op zoek naar nieuws en achtergronden uit o.a. kranten en zaken die spelen in hun belevingswereld. Nu zitten we nog in de opstartfase, waarin ik als doel heb de kinderen te enthousiasmeren en te motiveren om tot schrijven te komen. Waarbij het onderwerp nog niet zozeer van belang is. Dan komt straks wel als we iets verder zijn.
Ik zie mooie verschillen en manieren van aanpak onder de kinderen. Ik zie dat alle kinderen enthousiast zijn en ideeën hebben om over te schrijven. Ook zijn ze al redelijk vaardig in het inloggen, schrijven en publiceren van artikelen. Een aantal kinderen hebben vorig jaar bij mij in de groep ook al eens met wordpress gewerkt. WordPress is een programma waar de kinderen berichten in kunnen schrijven en publiceren. Een soort ‘online word programma’. Toen mochten ze een website maken over een zelfbedachte dierentuin. Ik was verbaasd dat ze daar nog zoveel van onthouden hadden.
Naast het schrijven en het werken aan diverse taaldoelen werken de kinderen ook aan 21st century skills. Vaardigheden die kinderen nodig hebben in deze eeuw. Een moderne tijd waarin alles in een rap tempo gedigitaliseerd wordt. Wat is uploaden? Hoe kan ik een plaatje in mijn artikel krijgen? Wat is een hyperlink? Wat zijn tags? Wat is een conceptbericht? Hoe moet ik inloggen? Dit zijn allerlei zaken die de afgelopen weken zijn besproken in de groep. De kinderen worden in een rap tempo ICT vaardig. Wat ik ook mooi vind om te zien is dat kinderen ook van elkaar leren. ‘Meneer ik kan niet inloggen?’ Waarop een leerling uit de klas zegt, ‘o ik help wel even hoor, dat was laatst bij mij ook.’
Reacties
Erg leuk om te zien dat er diverse reacties zijn binnenkomen over het digitale persbureau, van collega’s, ouders en andere ‘onderwijsmensen’. Ook via Twitter volgen mensen ons en het digitale persbureau. Het geeft een mooi ‘kijkje in de keuken’ van onze groep. Zeker een aanrader om ons te gaan volgen via Twitter. Hierin kan ik jullie helpen als je nog niet bekend bent met Twitter. Ook krijgen de kinderen zelf veel reacties op de artikelen die ze hebben geschreven. En ook blijkt dat kinderen het soms moeilijk vinden om te bedenken wat ze wel en niet als reactie op internet zetten. Hier heb ik afgelopen week een mooi kringgesprek over gevoerd. Waarop een leerling op het einde zei: ‘Ik vind het wel mooi dat het fout is gegaan, nu kunnen we er iets van leren.’
Ik merk dat er eigenaarschap is bij de kinderen, ze nemen het journalist zijn heel serieus. Ik merk dat doordat er kinderen kranten mee naar school nemen. Ze fanatiek aan het schrijven zijn en op zoek gaan naar informatie en bronnen om het artikel meer inhoud te geven. Ook behandelde we laatst afkortingen tijdens een taalaanbod, waarop een leerling zei: ‘Ik ga die afkortingen ook eens in mijn artikel gebruiken, dat staat wel sjiek.’
Genieten is dat als leerkracht.
De komende weken gaan we aan de slag met het verder optimaliseren van het digitaal persbureau, het portfolio en zitten we met unit 3 in een proces en onderzoek om leerlingmotivatie te verhogen. Boeiende ontwikkelingen om nog beter aan te sluiten bij de onderwijsbehoefte van jullie kind.
Dinsdag 10 september zal ik mijn studie weer gaan oppakken in Utrecht. Vanaf dan zal Marie-José elke dinsdag, tot aan de herfstvakantie, in de klas zijn. Ze is dan samen met onze nieuwe stagiaire Monique. Ik wens jullie een fijn weekend en tot maandag.
Meneer Jos
Recente reacties