Selecteer een pagina

Grenzeloos leren bij Xpect Primair

Over ongeveer twee weken vertrekken we met een groep van 11 medewerkers van Xpect Primair naar Oulo, Finland. Van 2 t/m 8 april verblijven we in Finland en zijn we te gast op de Finse Yli-li Comprehensive School in Oulo. Deze studiereis is onderdeel van de laatste module van het Traineeship. Een intensief inductietraject voor startende leerkrachten (trainees) bij Xpect Primair. In dit tweejarige traject geven de trainees de achtste en laatste module zelf vorm. In deze achtste module getiteld ‘Grenzeloos leren’ starten de negen trainees vanuit een onderzoeksvraag. Die onderzoeksvraag gaan ze beantwoorden gedurende de studiereis. In Finland gaan ze een week lang lesgeven op de Yli-li Comprehensive School in Oulo. Naast deze 9 leerkrachten gaat ook de coördinator van de groep, Vera Denis-Gulickx mee en ik als beleidsadviseur namens het bestuur van Xpect Primair.

Xpect Primair is een lerende organisatie en werkt vanuit zeven uitspraken aan toekomstgericht onderwijs van hoge kwaliteit. De afgelopen jaren zijn er al veel nieuwe initiatieven ondernomen. De studiereis naar Finland is daar het nieuwste voorbeeld van. Om te werken vanuit deze zeven toekomstuitspraken vragen we ook bepaalde vaardigheden van ons personeel. Een van die vaardigheden is het werken vanuit een onderzoekende houding. We willen nieuwsgierige leerkrachten die verder kijken en de buitenwereld betrekken bij het onderwijs.

De voorbereidingen zijn getroffen en over een kleine twee weken vertrekken we naar ‘het land van de duizend meren’. Het programma bestaat uit diverse onderdelen. We gaan met elkaar in gesprek over de verschillen tussen onze onderwijssystemen, de Finse kijk op Passend Onderwijs, werkdruk/vitaliteit, hoe om te gaan met toetsen en nog veel meer. De leerkrachten gaan aan de slag in de vorm van co-teaching en doen klassenobservaties gedurende de week. Dat doen ze met de plaatselijke leerkrachten in diverse groepen, met leerlingen in de leeftijd van 6 t/m 16 jaar.

Het wordt een interessante reis, hopelijk boordevol mooie ervaringen. Op mijn website ga ik een blog bijhouden van deze week. Ik hoop de tijd te vinden om iedere dag iets te schrijven over onze ervaringen in Finland. Op deze manier kun je onze reis toch van een afstand volgen. Het tijdsverschil met Finland is +1 uur, dat maakt het lezen en volgen wat makkelijker voor alle lezers uit Nederland.

Dag 1: welcome to Finland!
Dag 2: trust & socks
Dag 3: lifelong learning
Dag 4: flexible learning
Dag 5: lopputulos

Näkemiin!
(Tot ziens in het Fins)

Vaardigheden

Gepubliceerd op

17 maart 2018

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *