Selecteer een pagina

ITEM: Why?

Vrijdagochtend 6.30 uur ging de wekker al, vandaag stond de Apple Education Summit 2013 op het programma. Hét event van Apple op het gebied van onderwijs voor Europa. De dag was een combinatie van sprekers en workshops, met de intentie om met iPads het onderwijs anders vorm te geven. Natuurlijk kan dit ook met andere devices maar we waren natuurlijk bij Apple.

Een aantal sprekers spraken vooral over de waarom vraag. Waarom wil je devices gebruiken? Dit verhaal kwam overeen met het verhaal van Jeff Smith, de directeur van de Anson Primary School.
Natuurlijk was het perfect georganiseerd zoals je van Apple mag verwachten, op het moment dat ik daar een voet binnen had gezet waren ze gastvrij en werden ik, James en Jos helemaal in de watten gelegd. We kregen een iPad om te lenen die dag en alle notities, foto’s en filmpjes werden aan het einde van de dag naar mij gestuurd. Geweldig. Om te beginnen een kop koffie, en wat lekkers en om 9.30 uur begon het event dan echt. De eerste twee sprekers waren inspirerend omdat ze de link konden leggen tussen de waarom vraag en ook het concrete onderwijskundige gebruik van de materialen. Dus niet alleen ipads aanschaffen omdat iedereen dat doet of omdat het hip is maar waarom heb je het nodig. Of beter heb je het überhaupt nodig? Ook had de tweede spreker het over urgentiebesef en gaf hij aan waarom scholen moeten veranderen, hij zei zelfs dat het inevitable was. De huidige maatschappij en werkgever vragen compleet andere vaardigheden van kinderen dan een aantal jaren geleden. We moeten op school dus aansluiting behouden met een veranderende wereld. Nu zijn wij op Klinkers natuurlijk met de 21st century skills bezig en hebben we plannen met het BYOD principe. Ik ben heel benieuwd welke keuzes we gaan maken in de toekomst, zowel qua materiaal als visie.

We moeten fundamenteel anders gaan denken over hoe we scholen inrichten, hoe we klassen inrichten en hoe we omgaan met leerlingen en de manier waarop ze anno 2013 leren. Dat is niet meer zoals vroeger. Zo zijn scholen nog wel ingericht. Het verhaal van Abdul Chohan maakte veel indruk op me, zie hier de school ESSA Academy. Er werd een filmpje afgespeeld over die nieuwe school. Het schoolgebouw is sinds dit jaar nieuw en de leerlingen werken daar met iPads. Erg mooi om te zien hoe het gebouw ingericht is en welke materialen ze inzetten. De directeur vertelde ook een stukje geschiedenis over de school, waar ze uit zijn moeten kruipen om succesvol te worden. Ze hadden drie pijlers, Faith, Acces en Community dat waren hun drie pijlers, als motto hebben ze All Will Succeed. Mooi hoe ze met die populatie en omgeving het beste uit leerlingen halen, in 2009 hadden ze een 28% slagingspercentage op de basisschool, in 2011 haalden ze 100%. Ongelofelijk maar waar, de kranten dachten zelfs dat het een typfout was. Deze directeur heeft mijn ogen geopend ook op het gebied van materialen en mogelijkheden. Hij gaf aan dat elke school geld heeft om te investeren, je moet alleen keuzes maken en daar duidelijk in zijn. Iedere directeur die zegt daar heb ik geen geld voor heeft daar niet zijn prioriteit liggen. Het kan echt. Ik heb het met mijn eigen ogen gezien. Onderaan het filmpje wat we daar gezien hebben, het gaat over de essa academy als bookless school.

De presentatie ging verder over het inzetten van ICT materialen en om daar ook ouders bij te betrekken. Thuis beschikken kinderen over allerlei devices dat kunnen we als scholen ook omarmen en juist op school inzetten om kinderen te laten leren. Zo kijk ik er naar. In de middag hebben we meegedaan met workshops om te kijken welke apps je educatief kan inzetten, hier heb ik weer een boel ideeën opgedaan. Het was een erg toffe dag bij Apple.

Helaas moesten we rond half vier vertrekken om met de metro en de trein naar London City Airport te reizen. Toen we daar waren aangekomen hebben we nog een kop koffie en wat te eten genomen om vervolgens om half 7 in het vliegtuig te stappen. Het was een fantastische studiereis met veel nieuwe inzichten en ideeën ga ik het weekend in en hier gaan we de komende tijd vervolg aangeven. Zowel binnen de stichting als op onze school.

Ik raad aan anderen, zowel directeurs als leerkrachten om zich aan te sluiten bij dit soort studiereizen, het is erg waardevol en geeft een goed beeld over waar we als leerkrachten en eigenlijk het gehele onderwijs naartoe moeten groeien. Iedereen bedankt voor de gezelligheid, de mooie gesprekken en de waardevolle ervaringen die we met elkaar hebben uitgewisseld.

Ik vond het fantastisch. Wordt zeer zeker vervolgd.

Filmpje ESSA Academy

20130203-191307.jpg

20130203-191320.jpg

20130203-191339.jpg

20130203-191353.jpg

20130203-191403.jpg

20130203-191430.jpg

Vaardigheden

Gepubliceerd op

3 februari 2013

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *